Jun 26, 2009

A chat with a friend about a friend

Nota: Sembang ringkas dgn Zeeb di petang jumaat. Uwaaa...mcm semua punya perasaan yang sama. Semoga Allah panjangkan kasih sayang dan persahabatan kami semua,Amiin...

3:54pm
Farah
aku sedih gumbira tgk pshbatan hgpa...terus terang aku pun sedih bila maya kahwin...
aku baru selesai tgk blog hg

3:54pm
Haliza
uwaaa ,jgn la zeeb ,aku mmg dok sedih ni
tak tau pasai apa ,selalu maya yg arrange utk kita semua
aku takut kita makin jauh bila maya pun dah kawin

3:56pm
Farah
itula yg aku risau sbb selama ni dia yg hubungkan kita
dah kahwin memang tak ada masa,sbb kita dah alami...wa...wa...wa

3:58pm
Haliza
kita doa sama2 ,hopefully kita masih macam dulu2 wpun maya dah kawin
maybe kita kena cari masa bila raya utk buat reunion
harap2 lah

4:00pm
Farah
mudah-mudahan Allah mlapangkn masa utk kita...aku tgh sodeh lg ni

4:02pm
Haliza
mmg macam ni kot ekk bila yg last kawin
sebab dah tau tak dak kenduri dah lepas ni
tak dak chance nak jumpa2 dah

4:03pm
Farah
waktu aku susah mghadapi pembedahan anak aku,kesulitan kwangan,dialah yg mjdi agen tengah,sampaikan berita pd hgpa semua...sodehnya....ya la..tggu kenduri anak-anak kita pulak
baru bolh jumpa,tu pun bolh nampak berapa gigi yg tinggal

Haliza
hahah ,jgn la zeeb
takkan nak tunggu lama macam tu kot

4:11pm
Farah
tu la...memory zaman sekolah mmg indah..dah tak bolh patah balik..mcam aku ni nak pi mana pun kena bw ptera+pteri...nak apply mc/cuti pun selalu kena reject

4:13pm
Haliza
nanti kita cuba cari masa yg semua org boleh join,insyaAllah

Jun 24, 2009

My Best Friend's Wedding

King & Queen of the day!
Last saturday mark the end of bachelorhood for my dear fren. Finally she met her prince charming and me and my other frens were very happy for her. I broke down during the 'akad nikah' ceremony coz I really can't bear the feelings of loosing a good friend. A friend who I knew since my first day in form 1, a friend who share the same birth date with me, a friend who stood by me when I needed someone to talk with, a friend who run together with me when we were madly chased KRU during their tour in Penang back in 90's. Ah! so many to write here about a dear fren. But the most important note that I want to share is, my dear fren has finally changed her title from 'cik' to 'puan'. Congrats!
Pengantin selepas majlis nikah
So, what is so special about the event?
The facts:
-the 'nikah' and 'wedding' were held on the same day. The reason because the bride wanted to ensure that all her good frens can attend. Yes,we make it!
-this is the last wedding among our closest frens. the rest has settled down and have kid(s) already. see, how old we are? anak dah berderet, cuma kawan yang ini yang lambat skit jodohnya.
-the hantaran was specially prepared by one of our good fren. the efforts that Nadia puts to prepare the lovely hantarans is countless.what more she's being tag along with 2 sweet daughters. Thanks beb!hantaran tu cantik sgt!
The hantaran,cantik kan?Kalau nak tempah boleh.Nadia,hang jgn lupa bagi aku komisen!
Org penting yg buat all those gubahan hantaran,Nadia and her second baby,Warda
(Pstt,my fren yg ni jodohnya dari oversea,heheh)
-the official photographer is one of our fren's hubby. what a coincidence! maya, your photos must be very beautiful! aku jealous ok! oh my!during my time, this official photographer thingy is yet a phenomenon. mak aiii.... dah lama nye la ye aku kawin,hehehe!
-we managed to unofficially arranged a small reunion!best jumpa kawan lama!some of them,I have never seen since the last day of our school days. urm.... a good 13 years!OMG!luckily dpt jumpa masa tu.
-some of us has been appointed by the bride to become a flower'mum' instead of flower girl.cute isn't it?we were asked to where our 'nikah' attire(nasib baik muat lagi,tu pun dah maksimum-sendat nyah hahaha) and walk together with pengantin towards the pelamin. hah!just becoz the pengantin is maya,else I wouldn't want to do this.imagine, semua org tgk,huh nasib baik we were asked to hold our baby/kid while walking. I was holding Batrisyia,so I'm the most lovely motherly mother that day,hahaha!and this cute little girl is wearing a white gown,hah! wonderful!comel sangat,ngeee.
Us before pengantin lelaki sampai,sempat bergambar anak beranak :)

-the pengantin look lovely in the pink attire. oh ye, pengantin ni spesis kulit cerah ye,so cantik dan berseri-seri dlm tema pink itu.

-the lafaz nikah took 6 times to finally officiate the knot. the groom must be very nervous.sian dia,gabra!heheh.
-last but not least, i'm having gugu gaga times during the wedding not forgetting that I have to sit for my final exam the following monday. bagus tak? ah, kalau susah hati pun takkan mengubah apa-apa. baik la enjoy dulu jumpa kawan-kawan,hahaha!

that's all about the majlis.
I wanted to say this, Maya, just in case you read this blog.....
My dear fren,
I pray that you will be always happy with the man that captured your heart.
I pray that you will quickly add another title in your list that is "mama",hehehe!
I pray that our friendship will remain as it is and your husband understand/support/grant permission whenever we want to meet and organize our reunion(ala,bukan selalu pun)
From, a friend.

the 2 of us in front of the masjid selepas majlis nikah,masa ni aku mmg tak tahan,uwaaa mmg nangis.especially when we hug each other :( but truly,I'm happy for you :)

Jun 23, 2009

L.E.G.A

I'm officially done with my first year term in my MBA journey. Huwaarrgggghhhhh.... what a relief! LEGA,that's the word.

Walaupun semlm turn out to be not so good,tapi boleh la kot. Malas dah nak pk sebenarnya. Yg penting dah selesai and I have 2 weeks plus utk relax dan bermalasan dan enjoy my time with kids. Tayah pikir langsung bab study,best! best!

So, apa plan utk 2 minggu lebih ni?Yg wajib ada dlm senarai mestilah SHOPPING! ahahaha. tak beli apa-apa pun tak pe,kita window je,kan kawan-kawan?

In fact I have fork out my-not-so-last-RM50 just now at Par*s*n for kids baju basahan. Abang dpt baju transformer dan adik dpt baju tido ropol-ropol bunga-bunga comei.Walaupun tujuan asal pegi lunch aje, ku telah melalut. Tak tahan nyah tengok baju budak-budak sales!

Seperti biasa bila abang dapat, adik mesti dapat. Mama akan rasa guilty kalau tak beli utk dua-dua beradik. Since, tgh mengamuk dgn transformers:revenge of the fallen, so mama pun excited bila diaorg jual baju dgn gambar decepticons,optimus prime le bumble bee le ntah apa-apa lagi la. saya terpaksa ambil tahu ok, demi anak. baru lah anak seronok nak share apa-apa hal pun dgn mama dia :)

tu aje la nak jot utk hari ni.

Jun 16, 2009

Stress!

Ni lah keadaan aku minggu ni. Kenapa aku jadi macam ni? sebab minggu depan nak exam!!! Keadaan bertambah kritikal bila byk nye benda nak cover dalam masa beberapa hari. Ada berbelas-belas chapter nak kena baca (mati la aku!)


Aku bukan sengaja nak study last minutes tapi aku mmg tak sempat la.... ok,sila beri alasan-alasan yg lebih munasarawak,huhu!


Dah la, tak nak cerita byk.Nak cuba study mana termampu. Hujung minggu ni nak attend kenduri kawin pulak. Bila la nak study ni.Exam hari isnin.Arggghhhhhhh!!!!


Ya Allah mudahkanlah,Amiin.

Feng Sui?

*Nota: Ini adalah entry suka-suka. Tiada kaitan dengan mana-mana individu walaupun penulis menulis tentang diri sendiri. (paham? tak paham? buat-buat paham la labu,heheh)

Juga dinasihatkan mengambil entry ini sebagai entry sambil lewa sahaja. Jgn serius sangat dan dinasihatkan tak yah lah korang percaya,takut syirik pulak,nauzubillah.

Baiklah, mari kita mulakan ye.

Macam ni, last weekend kitaorg spent kat kampung abah budak-budak ni. Balik kampung lah senang cerita.

Ada 2 objektif utama balik kampung minggu lepas:

1) mmg nak balik visit opah diaorg sebab dah lama tak balik kg:mama dgn abah bz bangat!
2) abah masuk pertandingan memancing kat p*nd*ng.

ok,bukan nak cerita bab memancing ye. Nanti lari tajuk pulak. Penat nak hambat *kejar.

bila abah diaorg pegi fishing, mama boring tak tau nak buat apa. So, mama dah buat plan baik punya dgn mak ngah diaorg (kebetulan pak ngah pun kaki pancing pegi fishing dgn abah diaorg) utk pegi jalan-jalan. So, ke mana kita? Sg P*tan* lah yg dekat yg boleh shopping mopping,hehehe. Eh!nak beli apa lagi? kata bajet dah burst? kebetulan(berapa byk kebetulan daaa) cik na minta tlg mak ngah belikan kain utk baju raya dia dan famili.diaorg nak balik raya kat semenanjung. thn lepas kena raya kat sabah, tekanan perasaan diaorg sebab tak leh enjoy makan macam-macam kat sini,hoho!


so?alasan kukuh ye utk ber'shopping' ahahah.


*bila nak masuk cerita feng sui daaa.....


ok,masa kat kedai kain tu.... apek yg potong kain tu punyalah ramah tamah sebab kami last customer dia hari tu... pintu kedai pun dah tutup masa kitaorg duk sibuk-sibuk tengok kain tu.

tetiba, dia pun start dia punya ceramah feng sui kat kitaorg,hoho.
eh, biar betul org tua ni.
dia kata kat kakak ipar aku aka mak ngah, "lu aaa, selalu kena kerja kuat kalau mau hidup senang,misti kerja kuat,idop lu biasa-biasa saja tapi misti kerja kuat"
"oh! ya ka? mana lu tau?"kami tanya dia balik.
"aku tau la,aku tengok muka aku boleh tau punya. Hang aaa, hang hidup senang.... bukan sekalang saja tau,sampai tua pun hang senang" *hang tu refer kat aku la tu,hehehe.
aku dah start tunjuk aku punya interest.ni bagus ni.... kalau cakap benda bagus mesti la sedap dengor ye dok?hehehe.
aku pun tanya dia,"macam mana you tengok? you mana kenai I?"
dia jawab, "aku mmg tak kenai hang, tapi aku boleh tgk dari muka hang..betoi punya aku tak tipu punya. nanti hang balik rumah, hang pi tgk muka hang kat cermin, ada lain skit" (sambil tangan dia buat isyarat usap kelopak mata) huh! biar betul dia ni.... (tapi ok jugak tu,apa lagi yang best dia nak cakap ni,aku dah teruja,hoho)
"laki hang ni baik ooo,sayang sama hang... dia ni sabaq..."
"tapi, aku bagitau hang aaa(ni dia cakap kat laki aku) bini hang angin banyak lepas tu aaa...(sambil buat isyarat tangan mulut cakap tak berenti)"
hehehe,betul jugak tu... mmg angin banyak pun, cakap pun byk,hehehe.
lupa lak nak bagitau, geng kaki pancing ikut gak kitaorg shopping petang tu lepas diaorg balik dari fishing... tu pasal laki aku pun kena tilik tu,hoho

ada la in between tu dia cakap-cakap dgn kakak ipar aku masa diaorg pegi settle bill kat kaunter.

pastu bila dah nak balik tu, kitaorg dah nak say bye-bye.dia kata,"ni anak hang ka?" aku jawab,"ya la, 2 ni saja,ni abang dgn adik, yang tu anak kakak(sambil muncung tunjuk kak chik diaorg yg tgh tgk-tgk kain)"
then dia kata, "aku tau anak hang dua, tapi ada lagi tau. hang ada lagi anak lepaih ni... 2 lagi"
waaa... ni sempoi punya tilik ni. sampai anak aku berapa pun dia tau.suka jugak aku dengar tapi idak le sampai percaya.

dia pun manusia biasa je.kapir lak tu.... ape-ape hal pun bukan dia yg bagi, Allah Ta'ala yg bagi, ye dak?

oh ya, kat sini aku salim tampal makna feng sui ye utk bacaan korang: credit to wikipedia

Feng shui (English pronunciation: /ˌfʌŋˈʃweɪ/ fung′-shway′,[1] formerly /ˈfʌŋʃuː.i/ fung′-shoo-ee;[2] traditional Chinese: 風水; simplified Chinese: 风水; pinyin: fēng shuǐ) is an ancient Chinese system of aesthetics believed to use the laws of both Heaven (astronomy) and Earth (geography) to help one improve life by receiving positive qi.[3] The original designation for the discipline is Kan Yu (traditional Chinese: 堪輿; simplified Chinese: 堪舆; pinyin: kānyú; literally: Tao of heaven and earth).[4]

The term feng shui literally translates as "wind-water" in English. This is a cultural shorthand taken from the following passage of the Zhangshu (Book of Burial) by Guo Pu of the Jin Dynasty:[5]

lebih kurang sessi feng sui la malam tu walaupun feng sui ni lebih byk digunakan utk bina rumah.ah! aku hentam kata sessi feng sui aje la,hahaha.

lepas selesai sessi tu kitaorg proceed makan. rupanya masa kat kaunter tu, ada jugak dia komen kat kakak ipar aku. "adik hang sayang ooo kat bini dia". best le dpt remarks positif macam ni,hati berbunga hahaha.

kesimpulannya, tak yah la percaya dgn cerita dari sumber tilik menilik ni. sekadar suka-suka utk hiburan boleh la. take it to improve diri sendiri. kalau angin banyak,cuba la kurangkan angin tu.... kalau nak hidup senang, kena la kerja kuat... so on so forth..... bla...bla....

sekian cerita utk hari ni.

Jun 12, 2009

Results dah keluar!



ok,let the picture speak. alhamdulillah,results for 2nd sem shows some improvement. cgpa naik skit.saya happy,alhamdulillah!

thank you Allah.

thank you my beloved hubby for support.

thank you mak abah for the doa'.

thank you anak mama sayang for understanding,for the time u guys lend me for discussion eventhough it should be spent together.

thank you frens both MBA classes and office team for support and motivation.

oh, tak lupa pada penaja saya,kompeni yang sedia membayar yuran pengajian dan peperiksaan saya.
Saya happy hari ni!












12 Jun 1989 - 12 Jun 2009

Alfatihah utk arwah Tok. Hari ni genap 20 thn tok pergi menemui yang maha pencipta. 20thn lalu masa tu aku didarjah 4, tok pergi utk selamanya. tak tahu kenapa, tapi date ni mmg memorable sangat. kehilangan tok paling dirasai sebab aku tak pernah kehilangan org tersayang yang hampir dengan aku sebelum tok.

kepada pembaca, mohon sedekahkan Al-fatihah utk arwah tok ku.

Tok, moga bahagia disana. Nanti kita jumpa,InsyaAllah.

Jun 11, 2009

Dilema

oh,aku rasa terbeban dengan perasaan ini. perasaan ni mmg aku tak suka. hidup jadi tak tentu arah. asyik teringat aje.macam mana ni? haruskah aku putuskan untuk memilikinya supaya aku tidak lagi dlm dilema? macam mana ni?macam manaaaaaa????

sebenarnya kan..... aku teringin nak beli satu suit ni.... wahahahahah.... ini seriyes(nyanyi ala-ala wonderpets ye kawan-kawan, hehehehe)

semalam kan, lepas lunch aku dgn member-member opis ni merewang kat area s*nway s*b j*ya tu dah termasuk ke dlm satu kedai ni... (sebenarnya bukan termasuk pun, mmg nak masuk pun,ngeheheh)
dah tu? aku yang hati suci murni konon nak tengok2 je ni, konon nak teman2 je ni telah terpandang baju itu yg membuatkan aku dlm dilema hingga ke hari ini. cis! ni budak2 bertuah ni punya idea la ni... aku yg terkesima... diaorg elok je gelak2, tak de pulak teringat teringin baju mana2,hampeh!

bajet mmg dah burst ni,dah hangus ni... dah la baru je gaji, asyik ingat hari gaji je ye? mana tak hangus nya, J card day la.... lepas tu pegi sambung shopping kat jakel la.... mmg patut la burst pun. ni ada hati nak beli baju baru lagi? amboi! melampau ni!huhu

ok, mari kita buat justification,pro and con samaada kena beli atau tak baju tu:
(oh! anyway, baju tu kaler hitam semua ye,slimming effect gitu, sesuai dipakai utk majlis-majlis rasmi termasuk majlis rasmi kerajaan(bang, bole le bang beli baju baru, boleh I pakai pi teman you nanti*sambil senyum simpul*)
pro nye ialah: seperti disebut diatas tadi, leh pakai utk majlis-majlis rasmi, meeting dgn customer,high rank nye customer la.... dan boleh jugak dijadikan sepasang baju raya, koleksi baju raya thn ni... dan yang paling penting aku tak teringat2 lagi dah pas ni, ia dah jadi milikku,muahaha. boleh justify tak macam ni? relevan kan alasan ku,hehehe.

contranye ialah: kalau aku beli akan terbang la another RM100++. wuih!byk tu dlm keadaan aku yg mmg sengkek ni,ceh! kalau aku beli jugak, setan2 akan bertepuk gembira sebab dah berjaya hasut aku membazir, kan dah banyak baju lain dlm lemari tu, tak puas pakai pun lagi,nape nak beli lagi?kalau aku beli jugak, anything happen sebelum dpt gaji bulan ni maka aku akan terpkasa korek duit simpanan sebab duit kecemasan pun aku dah guna nyopping,huhu.

So, MACAM MANA NI? tolong!!!!!

Jun 9, 2009

Tahun akademik baru!

Yeay! dah berjaya habiskan satu thn yg mencabar dlm usaha nak dptkan MBA.
(wah,tepok2 kegirangan ye kawan!heheh)
ofiicially belum habis lagi sebab 1 paper short sem ni belum exam. exam end of this month tapi coursework semua dah siap,last night dah present MRP(mktg research project). erm, ok kot sebab group lain pun lebih kurang kitaorg je, 2 kali 5,hahaha.In 2 weeks time, final exam.

Right after exam, bermulalah episod akademik year yg baru. Akak dah jadi senior ye, dah ada junior gitu. huish,rasa cam teror je,ngeheheh.

Online regsitration pun dah start ye, saya telah selamat register tadi. Awal cik kiah daftar sem ni ye,ha'aa tak nak kena macam sem lepas, tunggu last minutes sekali kelas dah penuh daaaa... terpaksa pilih kelas lain. Since dah decide nak amik subjek ape awal2 lagi, maka dengan tidak berlengah saya pun daftar.

Tahun kedua ni akan jadi lebih mencabar sebab saya amik lebih drpd 2 subjek. saya amik 3.nak cepat habis ok! akak dah tak larat pegi kelas malam2. itu la, dulu gediks sangat nak sambung master, rasakan! tanggunglah sendiri,huhu!

walopon amik 3 subjek, ku telah mengaturkan dgn cantiknya. hanya 2 subjek ada final exam. satu lagi tadek! jadi hujung sem nanti hanya ada 2 subjek yg kena pulun study. insyaAllah sem 2 nanti pun sama. 3 subjek, 2 aje ade final exam. Pastu final year, buat thesis dan pegi kelas satu jek! ececece, cerita sampai final year tu. (semangat physcho diri sendiri, kerap sebut final year sebab nak cepat habis,huahua!)

apa2 hal pun, sangat bersyukur sebab husband sangat membantu from day 1 aku sebut nak sambung sampailah sekarang. kalau tak kerana dia, mmg tak leh sambung. imagine dgn anak kecik 2 org. tak byk laki yg willing bini dia pegi sambung belajar. especially yg dependent kat bini, kan? tapi lakiku alhamdulillah. sangat hebat! (huh! puji laki sendiri, ye la, kalau aku tak puji sape nak puji? Korang?tak mungkin.korang puji laki korang ler,heheh)

my husband can cook. bukan masak meggi ye kawan-kawan. lebih dari itu. sambal tumis, gulai segala jenis, rendang bagai ye. so, kalau bini dia pegi discussion weekend pun, by the time aku balik rumah tgh hari, semua dah ready atas meja. bestkan?heaven!

itu saja cerita utk hari ni. dah,dah, pegi sambung keja.

Jun 5, 2009

Blues hari jemahat

seperti biasa hari jumaat hari yang ditunggu-tunggu. sebab esok CUTI!yeaaaa!
tapi hari jumaat jugak menjadikan aku malas sebab ingat nak cuti aje,hehehe.

kebetulan minggu ni cuti sekolah,opis pun sunyi je. ramai yg cuti spend masa dgn famili.

hero kecil kat rumah pun cuti jugak. 2 minggu tak pegi sekolah cum nursery. kasi can dia enjoy. belum pun 5 thn, aku rasa tak fair pulak nak treat dia macam budak sekolah yg dah umur 7-8 thn. tak yah pressure bak kata abahnya, nanti dia ok. insyaAllah. lagipun budak lelaki kan, dia minat nak main je. ben 10 ke, upin dan ipin ke, transformers ke.... buku? yilek! tak dak dlm senarai,hehehe.

so, kitaorg dah pos dia balik duduk rumah tok. hari ni insyaAllah balik.... bukan main seronok lagi dok dgn tok dan wan,sampai tak ingat mama. mana taknya, dgn tok dan wan hari-hari bawa pi jalan-jalan,shopping complex la.... breakfast kat luar la... macam-macam la....

on the other note: adik pun tak kesah abang tak de. bila tanya,"abang mana?" adik dgn selambanya jawab,"abg tak dak, abg pi rumah tok" rileks je ok,tak de perasaan,hehehe.
tapi last 2 nights masa kitaorg bawa si kecik tu keluar, dia tanya jugak "kita pi rumah tok ka mama?" hermmm,ingat jugakla kat abang tu.... :)

anyway,bab study. 1 case study dan 1 project paper dah siap hantar. cuma presentation utk project paper je belum lepas,minggu depan insyaAllah. lepas tu, kena pk bab final exam je.... tapi best la short sem ni. semua rasa kejap.... bulan depan dah masuk academic year baru.... wah,tepuk bahu diri sendiri ye,hehehe. macam tak percaya dah habis sethn....

so, frens.... happy holiday.have a nice weekend.

p/s: minggu depan gua pulak cuti ye, lu jaga pejabat :P

Jun 2, 2009

J-Card Day Aftermath

Ok, dah berjaya download gambar yg diambil selepas sessi shopping hari jumaat lepas. Best sangat. Lupa semua masalah kejap,hahah.
Gambar ni adalah hasil selepas selesai pusingan pertama.Stop sebab cik abg kena balik sembahyang jumaat dan kena kerja petang tu. Ni pun dah terbang few hundreds!

Ni pulak hasil selepas semua selesai petang tu.Hoho,banyaknya.... mujur la J-Card ni sethn sekali je,kalau sebulan sekali,pengsan mak nyah!

Ni lah dia antara hasil rembatan kencang hari tu. Ada hadiah kawin,ada baju raya anak-anak, baju raya anak sedara pun dah siap beli. Nanti nak raya tak yah kelam kabut. Voucher pun dpt byk,hoho!


..::Ceriteraku::.. Copyright © 2009
Scrapbook Mania theme designed by Simply WP and Free Bingo
Converted by Ipietoon Template