Aug 16, 2010

Ramadhan

Lagi quick update sebab mama sgt sibuk sekarang ni.

Alhamdulillah Allah beri peluang bertemu dgn Ramadhan lagi thn ini.
Apa beza Ramadhan kali ini dgn Ramadhan sebelum ini?

Yg paling utama: Haziq dah mula berpuasa, Alhamdulillah. This year Haziq 6 thn jadi kami decide dia patut try puasa sbb ada kawan2 sebaya dia yg dah mula berpuasa as early as 5 yrs old. So, kami dah inform dia awal2, thn ni dia kena belajar puasa so that dia can be mentally ready and physically ready *pyhsical?ready buat mende? senaman? hehehe*mental tu yg penting, nak dia set kat dlm diri dia yg dia kena berpuasa. After all, dia bukan budak yg kaki makan, so no big deal lah kalau tak leh makan. Dia lagi happy mama tak bagi bekal so that later in the evening mama tak soal dia, "Haziq, kenapa tak habiskan bekal?"hehe.

So, what happened during the last 5 days? Alhamdulillah, Haziq berjaya!! *clap clap* :-)
Unbelievable jugak.A day before puasa mama dah pesan kat ustazah dia suruh bagi makan tgh hari since Haziq tak pernah berpuasa sebelum ni. Tak nak lah drastik sgt, takut terkejut.Slow and steady lah kata org kan :-)
Tapi Haziq berjaya since ada insiden yg menyebabkan he missed the time makan tghri 1 Ramadhan tu. Ok jugak ada insiden tu, at least Haziq leh continue puasa tapi hari first tu member mmg lembik lah.lunyai terus. Dah buka puasa pun still lembik lagi,sampai tak ikut abah gi terawih la which he did on the first night.Mana taknya, sahur dengan sebotol susu je,lain2 sume tak nak. Then kitaorg advise dia yg dia patut makan nasi so that he will feel better during the day. Alhamdulillah, mau dgr kata, hari kedua dan seterusnya bersahur dgn nasi, minum susu dan ambil vitamin. Tapi mama kena suapkan lah,manja tak habis lagi... layanz... as long as puasa... :-)

ok tu cerita Haziq, semoga berjaya sepanjang Ramadhan anak ku!

cerita mak bapak dia biasa2 je, cuma let's gandakan amalan kita.
As for me, alhamdulillah thn ni tak byk kelas dah, tinggal 1 kelas je seminggu. tu pun untuk Ramadhan thn ni, 3 hari je berbuka kat *sm,the rest dgn famili.thn depan kalau panjang umur dah tak yah buka posa kat kelas lagi,yahoo!

Ok, tu je nak cerita.

Hopefully masih belum terlewat utk wish dear readers,

"Selamat Berpuasa, semoga Ramadhan ini menjadi Ramadhan terbaik utk kita dan moga diberi peluang bertemu LailatulQadr nanti, insyaAllah. Maaf sekiranya ada tersalah kata terkasar bahasa :-)"

Aug 4, 2010

Quick update!

Fuh,lamanya tak update. As usual, bz is the reason.

Anyway, the 3rd year and final year journey(insyaAllah,amiin) of my MBA has officially start last month.Registered for 1 last core subject and also the tougest part of the MBA which is management project aka thesis! huwaaa.... nangis guling-guling ok sebab dah start tensen *ok,guling-guling tu exaggerate je,heheh*
-mcm nilah lebih kurang keadaannya bila urat tensen terbelit,huhu-

tapikan mmg tensen la thesis ni,mmg nangis pun cuma tak guling-guling la. just want to note here how many times i cried until the thesis over.

count 1: masa buat proposal during research method dulu. tapi result bole la.ok la nangis kot ek.
count 2: 2wks ago (21st July 2010), lepas 1st discussion dgn supervisor. bukan kena marah pun. supervisor baek gile tapi aku yang tensen.byk sgt benda kena buat,dah la malas,hahah,dah tu?tensen pk keje belambak,nangis la,huhu.nasib baik hubby supportive, selalu bagi encouragement and positive words,bini dia ni mudah sgt nak menangis.siap suruh imagine pakai robe lagi,huwaaa,lambat lagi la bang!

yg ke 3 dan seterusnya coming soon,heheh.

yesterday 2nd discussion (3rd Aug 2010),semua ok alhamdulillah. Supervisor punyalah helpful,alhamdulillah.theoretical framework dah ada,so bleh start LR dah, tinggal rajin dgn malas je nak siapkan cepat chapter 1 and 2.

dlm masa yg sama kena divide time utk 1 core subject tu,haih sabar jelah. ni kelas terakhir yg kena pegi balik *sm malam-malam. next sem dah tak de kelas, cuma nak siapkan thesis je.*ya Allah,mudahkanlah,amiin*

ok, tu je pasal study. oh ya, today is the convocation day for those graduating this year, congrates frens.i'm happy for you guys! let's huha huha tonite! *ceh! tak sedar diri keja byk,sibuk nak ber'dinner' dgn diaorg yg dah grad*ah,pedulik la... nak gak amik aura,tahun depan grad pulak katanya,hehe.

ops, tak lupa.esok birthday my big boy! 6 thn sudah!dah besar anak mama,luv u!and will always do forever! :-)

esok kalau sempat mama buat satu entry utk birthday boy,insyaAllah kalau sempat.

-ni pun gambar exaggerate lebih,baby BF tu tipu!anjen & kucen pun tipu, semua tadak. baby kecik soon,hehe, anjen dgn kucen is a BIG NO NO!ironing dgn jawab tepon tu betul,applicable to me,hehe-

*images:credit to google lah*

..::Ceriteraku::.. Copyright © 2009
Scrapbook Mania theme designed by Simply WP and Free Bingo
Converted by Ipietoon Template