May 28, 2009

J Card Day Lagi???

Ello kawan-kawan, another round of shopping spree! yehaaaaa.....

Jom ngabiskan duit kita sama-sama,muahahaha. Ok, walaupun kerja saya byk tapi saya tetap ada masa utk shopping mopping okeh. Ini adalah salah satu cara utk release tension ye kawan-kawan. Shopping akan merembeskan hormon yg membuatkan saya rasa happy,gumbira :-)

oh ye, utk trip kali ni saya dah siapkan list barang2 yg saya nak rembat. Antaranya:
1) hadiah kawin kawan baik saya. Nak belikan juice maker utk dia.
2) gaun putih utk Batrisyia sebab dia akan jadi flower girl auntie maya dia. kopak duit mama dia sebab auntie maya demand nak gaun putih jugak.
3) kasut kerja utk cik abang. dah teruk sgt. mmg patut beli yang baru pun. maklum la kan, lelaki kan pakai kasut sama je hari2,mmg la dah dhaif sgt, tak macam kita pompuan,kasut sampai ada yg tak terpakai,ngehehehe.
4) barang2 rumah.

nampak tak daku dah tak list kan barang2 utk diri sendiri i.e kain baju. baikkan? tak pe,takpe nanti kita tgk la hasilnya. muahahah!

chow!

Graduan Kecil Sports Day

Salam,

Bz sgt minggu ni. Dgn preparation for by election Penan*i dan study ku yg sgt kelam kabut. Kelam kabut sbb case study dan project kena hantar hampir waktu yg sama. Mana tangan nak buat semua kerja serentak cik.

Ok, tak leh lelama. kerja byk ni. Nak post gambar Hero kecilku bersukan last weekend aje. Tgk la ye kat atas tu :-)



May 16, 2009

What is good about fishing?

ok,let me tell you guys a story. my husband loves fishing! his hobby is fishing! and I,being a good wife,eceh, mmg tension bila dia pegi fishing. kami anak beranak kena tinggal seharian kat rumah oke. mmg bosan. tak pegi mana-mana pun. nak shopping? ya ampun dgn budak 2 org ni. maunya satu mall dgr suara mama diaorg karang. saya tak peduli oke kat mana pun, kalau saya tak nampak je anak saya, saya akan jerit nama diaorg which mmg la tak sesuai terpekik-pekik kan, but who cares? anak saya,perut saya yang kena belah ok, so suka ati la nak jerit ke nak ape ke? eh! ter 'emo' lak aku,hehehe.

dah terbabas cerita lain da... ok,back to fishing.

bila abah diaorg tak ade dan bila diaorg bosan lepas berjam-jam duduk kat rumah dan tgk cd yang sama berulang kali,upin dan ipin ke, ben 10 ke, tom & jerry ke, diaorg akan start buat perangai ok. bergaduh ke, sepah-sepahkan barang ke, mengamuk ke,dan macam-macam aksi lagi la.

dlm masa yang sama, mama diaorg ada byk kerja nak buat, house chores, assignments,etc yang akan membuatkan diriku bertambah tension,arggghhh!!

TAPIKAN,

bila cik abang bawa balik hasil tangkapan yang byk dan best,wah! tak jadi marah dik,akak suke! ngeeee, :-D

hari ni dpt byk udang galah dan few ikan sungai sebab tak ke laut, air bergelora. mancing kat sungai aje, demi keselamatan, ingatlah orang tersayang, pesanan khidmat masyarakat oleh akak ye dik,ngehehehe!

ok, kat sini akak nak post gambar hasil tangkapan cik abang ku, sila jeles,hahaha!

ada satu gambar je pun. bila bawa balik rumah,bini dia excited tengok udang galah sebesen sampai lupa nak snap gambar,huhu :P
cik abang bergaya dgn hasil tangkapan udang galahnya :-)





May 14, 2009

Mother's Day

erm,penyakit lama dah dtg balik la. penyakit malas :-D

nak kata tak ada cerita,byk cerita tapi bz skit lately. with the new job and new list of customers, tak cukup tangan dibuatnya. kebetulan boss pun byk suruh aku buat kerja utk bantu dia which means he trust me and I can learn a lot from him. I love my new job.


ok, back to mothers day story. we celebrated the day at my mum's place. we cook simple dish, add on with few items bought at nearest shop and had fun together. for my mum, i bought a set of tupperware for her. she loves it!


dear mak, thank you for your love. terima kasih yg tak terhingga atas semua pengorbanan mak.hanya Allah sahaja yg mampu membalasnya. semoga mak sentiasa sihat dan dirahmati Allah selalu. sayang mak!
saya baru belajar guna picasa web album,mintak mahap ye kawan-kawan,lambat skit,hehe.collage kat bawah ni hasilnya.bole la kan utk budak baru belajar,belajar sendiri tuu,tak de cikgu ajar pun,ngeheheh.


May 6, 2009

Contract Law In MALAYSIA

Frens, article ni sangat bagus. Sila baca. Lepas ni kita tahu nak buat apa kalau barang yg kita beli rosak.
Happy reading. :-)

Legal Issue on Contract Law in Malaysia - Good for us to know

This is something I like to share with you from one of my seminar recently. If you find this informative, pls circulate. It was conducted by A/P Catherine Tay on Legal issues in E-commerce.

Notice that most of the time, the receipt / invoice you received from the merchant carries this exclusion clause or similarly worded statement: 'Goods sold are not returnable' or 'No refund once sold'.

The thing that I have learnt from her is that : 'As long as your good is purchased for home use and not for business ( i.e.. to be resold), the above exclusion clause is VOID.

That means, as long as the good is defective, regardless of what is worded, you CAN get back all your money spent. You do not have to accept a repair on the good or an exchange. You CAN ask for a refund. AND you are LEGALLY right and entitled to! What a relevation!!

And most of the time the merchant will refuse to return you your money.

Her advice? >From her own experience ( and no less than 7 and all successful!) , she will threaten the merchant with four words: 'SEE YOU IN COURT!'

The court here refers to the Small Claims Tribunal Court.

However, you don't have to tell them what court! All you have to pay is RM10 admin fee and the loser (the merchant) will have to refund you the money PLUS the admin fee!

She shared this with us because she felt that even educated people are cowed by such unfair wordings (which includes her jaded friends who are not lawyers).

Pls try not to let the merchant fleece you the next time you have a defective good.

I know where to file this. On the 16th floor of Putra Place (The Mall opposite Putra World Trade Centre) . The form cost RM5.00. The Tribunal will settle within 2 months period.

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia,
Tingkat 16, Putra Place,
100, Jalan Putra,
50622 KUALA LUMPUR
Tel: 03 - 40492300 / 40424181 Fax: 03 - 40424259

May 5, 2009

Refund e-filing

saya tgh tunggu refund pcb 2008 yg dah terlebih bayar kat income tax. banyak ok. dah la kena potong byk tetiap kali dpt b*nus. ada tu sampai silap potong *tu mengata diri sendiri la tu,ni cerita thn ni,hanya mereka yg terkena saja yg ngertik.
mana taknya, ada ke patut sampai 70%++ pcb, gilo ko apo????

utk taksiran 2008, ku patut dapat refund RM1000++ (ya,sila besarkan biji mata anda ye kawan-kawan,hehehe) banyak kan?boleh shopping kan?ngehngeh :P

saya telah follow up gila-gila (maksudnya tanpa jemu,asyik-asyik call) dgn LHDN sampai diaorg kena proses saya nyer request dulu, bagus tak? hehehe. ye la, kata lepas sebulan kita declare leh dpt refund. saya declare hujung bulan 3,gile awal. last date 30th Apr. saya punya la awal declare dgn harapan mendpt refund dgn cepatnya. dah tu? kata refund within a month,mulalah follow up tak berenti. hasilnya sangat memuaskan ye kawan-kawan. refund dah diluluskan dan cek dah siap. sekarang dalam perjalanan utk sampai ke tangan mulusku (*sila gelak kawan-kawan) utk dicashkan secepat mungkin,muahahah.

jadinya, saya berdoa jap lagi saya balik rumah adalah sekeping cek yg murni tertera namaku daripada lembaga itu,amiin.

nanti saya update ye kalau saya dah terima cek itu.

mekaseyyyy!!

Short sem academic session 08/09

oh yes! saya dah start belajar utk kursus semasa cuti panjang(KSCP) ataupun sem 3,08/09.
ya, saya dah susun stationaries dan buku saya cantik-cantik macam gambar atas ni utk menaikkan semangat saya,hoho.
herm, my mind is not ready for this semester actually,masih honeymooning. maklumlah,baru lepas final exam last 2 weeks kan. jadinya masih weng lagi kepala ni. tapi last night dah attend first class. lecturer so-so,tapi bolehlah labu. after all 2 bulan je kan. pejam celik,pejam celik dah habis. siap jugak satu module. second year nanti habiskan another 5 module then the final year leh focus utk thesis.

best je sebut final year. hadoi aiii,lambat lagi tu. cepat le abis, byk benda lain nak buat ni. terpaksa kiv sebab tgh belajar. takpe, pelan-pelan insyaAllah ye kawan-kawan.pastu saya leh hip hip horay macam gambar ni,yahoo!!mendeka mendeka,hehehe.

saya dah ada assignment utk subjek ni. mementang la dah ada status APEC, USM ni kan main menekan org lagi.byk betul songeh nye,nak itu nak ini. tapikan, tapikan, saya suka! saya suka cabaran. cabaran buat saya lebih matang,chewah! saya akan jadi lebih baik lepas saya selesaikan setiap cabaran,hehe. insyaAllah,amiin..... :-)

May 3, 2009

J-Card Day aftermath

Kan haritu cerita nak pegi J-Card day Queensbay Mall, hasilnya sangat memberangsangkan ye kawan-kawan. :-)

Mujur cuti hari tu. Tu pun rasa masih banyak yg tak sempat tengok. Among 4 floors, hanya floor kids & men dan ladies je yang sempat dijengah. Floor barang-barang rumah i.e bedding items dan supermarket tak sempat pegi.


Kitaorg sampai sebaik saja sebelum Jusco tu buka pintu. Bayangkan betapa semangat nye kitaorg nak bershopping,hehe. Dah tu, dah mmg nak membeli belah kan, pegi la awal-awal. Jalan tak jammed, parking depan pintu Jusco,hehe,org dlm Jusco pun tak sesak.


Seperti yang disenaraikan dlm entry terdahulu,semua misi tercapai.Malahan ada yg terlebih,tehehe. Tak tahan nyah, mak tgk semua murah-murah. Baju budak-budak tu lebih dari sepasang mak rembat. Janji sepasang kan? Dua-dua beradik dpt berlebih-lebih.Kalau lepas ni tak shopping raya pun tak apa. Branded items for kids kebanyakan yg mak rembat 70% discount.Mmg worth beli.(nak justify tindakan ku shopping tu hari :P)


Cuma baju kemeja kerja hubby ku terpaksa ditukar sebab saiz tersilap. Jadi,terpaksalah(terpaksa tu) pegi lagi malam tu,heheh. Tapi misi menukar baju tidak membawa apa-apa kehancuran kepada poket kami sebab kami mmg pegi tukar baju je,kami tak beli additional :-) (tepok tangan semua,heheh)


Utk diri sendiri,semua yg tersenarai telah berjaya dibeli at discounted rate. termasuklah sebiji beg yg tiada dlm senarai,ngehngeh. Sebenarnya, beg tu mmg patut beli pun utk ganti beg lama yg dah terkena penyakit sopak. Yela, beg lama tu aku pun dah tak ingat bila aku beli. Dah melepuh dah kulit beg tu. Beg sandang belakang yg sangat suka ku gunakan utk aktiviti santai dgn famili. Galas je, ok, dah mama ready utk shopping. Beg baru ku itu ku beli @ 70% discount. After discount tak sampai RM50,kira murah le kan.


Tu je nak cerita, duit pun dah habis. Jadi lepas ni sila jgn cerita bab shopping ye kawan-kawan.Saya sudah insap :-(

..::Ceriteraku::.. Copyright © 2009
Scrapbook Mania theme designed by Simply WP and Free Bingo
Converted by Ipietoon Template