Jan 29, 2010

Happy birthday Mak & Happy anniversary! dan cerita sekitar Januari 2010.

Tengok tajuk kat atas tu? tu maknanya dah nak habis bulan Januari sebab birthday mak hari ni 29th Jan dan kebetulan anniversary mak dgn abah pun hari ni,pandai diaorg pilih tarikh.save bajet celebration!hehehe

Doa kami utk mak/tok/abah/wan:

Gambar hiasan: pagi Aidiladha baru-baru ni...
Wan macam King of Saudi daa.... hehe


Semoga Allah limpahkan kurnia dan rahmat dalam rahimNya kepada mak dan abah.

Semoga Allah berikan kesihatan yang baik untuk mak dan abah dan moga Allah makbulkan doa-doa mak dan abah,amiin.


Happy 58th Birthday & Happy 31st anniversary!


Seperti biasa, sibuk menjadi alasan blog ni tiada update tapi sesungguhnya mmg bz sangat tahun ni. Jadual kami anak beranak pack sejak Haziq ke sekolah baru. Mama dengan abah pun jadi student balik sebab nak sama-sama beriring dengan Haziq untuk pastikan dia ok dan seronok dengan sekolah baru nya. Alhamdulillah,setakat ini kami berpuas hati.Seperti entry sebelum ini, cerita star yang kecoh maknya dibuatnya... Haziq terus maju, dia dah berjaya collect 4 stars since last week. 2 stars each week. 1 star each for ejaan dan spelling.


This week words are: sawi,timun, terung, lobak merah, kubis & bendi. English: cupboard, computer,chalk,clock,broom, duster,desk & window.


English words minggu ni saya tak harap sangat sebab dia macam tak confident. Abahnya pun ckp"Haziq mcm gayat aja"hehehe, so we thought kalau dia tak dpt star pun tak pe tapi Haziq dpt,unbelievable!hebat la anak mama... selalu saya puji-puji dia,bukan main seronok lagi kawan tu,sengih aje,heheh. Masa on the way ke kelas hari rabu tu, kami calling lepas abah dia pick up to congratulate him sebab berjaya dpt star... dia dgn happy nya jawab, "Kan mama kata Haziq hebat, Haziq mesti dpt star... sebab tu Haziq dapat!" tengok tu, betapa berkesan nya ibubapa kepada anak-anak! dia tak sebut benda tu senang ke susah tapi kata-kata mamanya jadi azimat, Saya hampir menangis kawan-kawan... bahagia.. :-)



Lagi gambar hiasan, dua org budak nakal :-P yang melengkapkan hidup kami :-)

Rasa berbaloi-baloi usaha pindahkan sekolah dan bangun awal setiap pagi utk siapkan bekal. So far berjaya dengan air tangan sendiri,belum lagi pegi kedai bawa tupperware kosong isi nasi lemak beli... chaiyok!tahniah kepada diri sendiri!

Ok babe, kena stop sini..... ni kot last entry utk Jan 2010.... pencapaian blogger yang sangat tidak bagus. takpe, makcik tak kisah... yang ni not in my list of KPI,tak penting..... byk lagi yang nak dicapai... yang ni sekadar nota ringkas kalau-kalau ke depan nanti nak refer sini.... :-P

Jan 18, 2010

Yeay! Haziq dapat star!

Minggu ni 3rd week Haziq ke sekolah dan satu waktu hari ni di sekolah ialah ejaan. Yes,they have special time slot just to test whether kids bole eja ke tak words yang diaorg dah belajar last week. Out of many words, hanya beberapa yang terpilih untuk di test oleh cikgu. Words ni pulak mmg teacher dah print siap-siap dlm satu buku kecil complete dgn date bila kids akan di test.

Test pulak bukan main cakap aje, you have to write down correctly.Ada satu buku khas utk test ejaan.Satu huruf pun tak bole silap. Kalau silap tak leh dapat star!Star pulak akan dicop diatas satu redemption card! You have to collect all 10 stars to entitle for a prize! Canggih nok! Mak dia freak out ok because of this!Last week dah start dgn spelling english tapi Haziq tak dpt star, Rifat dapat. Frust mak, tapi rileks lah baru 2nd week kan.Last week english words nye: Good morning, good night, good afternoon & good bye! yang good tu confirm lah Haziq ok, tapi rasanya dia sangkut kat night dgn morning kot sebab bye dgn afternoon tu masa revision ok aje. Hujung bulan ni teacher bagi bawa balik buku spelling boleh mama dia check.

Mama rifat bagitau Haziq senyum meleret hari ni sebab berjaya dpt star!Mama dia pon! Now I know the feelings!rasa nak nangis, kecoh mak dia,huhu!
Just to keep a note here: words hari ni ialah pembaris, pemadam, meja, kipas dan papan tulis!
Petang ni kena reward dia dgn something! :-)

Hari rabu spelling: this week nye words: grandfather, grandmother, mother, father, sister & brother! Hurm, chaiyok!chaiyok!

So far, mama dia masih on track. Bangun seawal 5.30 pagi utk masak to ensure Haziq bawa food dari rumah. Harap-harap istiqamah!amiin...

Memang kena usaha lebih compared to parents yang anak diaorg dah senior kat sekolah tu... tapi tak apalah,better late than never kan! I want my Haziq to stand proud when he is std 1 nanti.Kecut perut dgr cerita mak ngah dia (cikgu sekolah rendah) ramai yang tak boleh membaca, mengeja pun merangkak masa std 1. Mula la kena basuh dgn cikgu. Std 1 hari ni bukan macam std 1 zaman kita dulu,baru mengenal A B C. Sekarang, cikgu expect you dah boleh baca, silibus macam kita std 3 dulu kot.

Dear Haziq sayang!mama bangga Haziq dpt star hari ni and you managed to beat your frens yang dah senior kat situ!You go boy!Luv you!

Jan 11, 2010

Tahun baru,azam baru dan rutin baru!

tahun lepas entry terakhir adalah mengenai haziq dan kawan barunya rifat. dan cerita tahun baru untuk 2010 berkisar kisah rutin baru anak sulungku.
bila kami confirmed tukar dia ke sekolah baru, macam-macam perkara yang harus diteliti demi menjamin semuanya dlm keadaan baik.

komitmen kami bukan sesuatu yang boleh dikompromi. jumlah RM yang bukan sedikit bukanlah topik yang perlu dibincangkan. jika mahu hasil yang baik, pelaburan juga mesti tinggi... dan selepas 5 hari Haziq ke sekolah baru, saya dpt lihat perubahan yang ketara dan saya bersyukur saya buat perubahan ini... :)

last week, saya cuti 2 hari pertama Haziq ke sekolah baru, wan & tok pun tak ketinggalan turut serta pada hari pertama. meriah!kawan yg suggest sekolah baru a.k.a mama rifat pun surprise tengok moral support tak berbelah bahagi tok & wan. kami suspense memikirkan cara Haziq adapt to the new environment. kalau dulu, medium bahasa melayu, kini semuanya english kecuali kelas bahasa melayu.

takut? ya, mmg saya takut... takut sangat... berdebar-debar.... macam manalah anak aku ni, boleh ke dia terima perubahan ni? macam-macam soalan berlegar difikiran.... hari pertama jam 9pagi, Haziq dah mula belajar... best kan? mmg bagus lah diaorg ni... no such thing as main-main ni.... 8.30 sharp dah mula kelas.... hari pertama saya dah dpt calendar a.k.a taqwim sekolah... so parents dah boleh plan family program if any... teratur sungguh, well planned.kagum!

homeworks? everyday ok,without fail... hari ketiga saya dah mula dapat feedback dari cikgu maths haziq. sampai naik tensen saya, tapi saya suka! diaorg betul-betul concern pasal Haziq... diaorg minta saya monitor Haziq dirumah... dalam masa yang sama diaorg berusaha di kindy.

silibus? mantop!bak kata shamsul ghau-ghau... hehehe.... saya dan suami sangat teruja.... hari pertama Haziq balik rumah bawa few books. ada buku tulisan dan siap dgn homework untuk dihabiskan di rumah....

doa saya tahun ini, saya dapat capai apa yang saya rancang:
-habiskan another 1 year of MBA yang mencabar dan grad tahun depan! yey!
-beri tumpuan yang lebih kepada Haziq
-bangun awal setiap pagi dan siapkan bekal untuk Haziq (semoga dgn berkat air tgn mama Haziq lebih mudah terima ilmu,amiin)

panjangnya tulisan saya utk pembukaan 2010 ni... sigh.....

..::Ceriteraku::.. Copyright © 2009
Scrapbook Mania theme designed by Simply WP and Free Bingo
Converted by Ipietoon Template