Aug 16, 2010

Ramadhan

Lagi quick update sebab mama sgt sibuk sekarang ni.

Alhamdulillah Allah beri peluang bertemu dgn Ramadhan lagi thn ini.
Apa beza Ramadhan kali ini dgn Ramadhan sebelum ini?

Yg paling utama: Haziq dah mula berpuasa, Alhamdulillah. This year Haziq 6 thn jadi kami decide dia patut try puasa sbb ada kawan2 sebaya dia yg dah mula berpuasa as early as 5 yrs old. So, kami dah inform dia awal2, thn ni dia kena belajar puasa so that dia can be mentally ready and physically ready *pyhsical?ready buat mende? senaman? hehehe*mental tu yg penting, nak dia set kat dlm diri dia yg dia kena berpuasa. After all, dia bukan budak yg kaki makan, so no big deal lah kalau tak leh makan. Dia lagi happy mama tak bagi bekal so that later in the evening mama tak soal dia, "Haziq, kenapa tak habiskan bekal?"hehe.

So, what happened during the last 5 days? Alhamdulillah, Haziq berjaya!! *clap clap* :-)
Unbelievable jugak.A day before puasa mama dah pesan kat ustazah dia suruh bagi makan tgh hari since Haziq tak pernah berpuasa sebelum ni. Tak nak lah drastik sgt, takut terkejut.Slow and steady lah kata org kan :-)
Tapi Haziq berjaya since ada insiden yg menyebabkan he missed the time makan tghri 1 Ramadhan tu. Ok jugak ada insiden tu, at least Haziq leh continue puasa tapi hari first tu member mmg lembik lah.lunyai terus. Dah buka puasa pun still lembik lagi,sampai tak ikut abah gi terawih la which he did on the first night.Mana taknya, sahur dengan sebotol susu je,lain2 sume tak nak. Then kitaorg advise dia yg dia patut makan nasi so that he will feel better during the day. Alhamdulillah, mau dgr kata, hari kedua dan seterusnya bersahur dgn nasi, minum susu dan ambil vitamin. Tapi mama kena suapkan lah,manja tak habis lagi... layanz... as long as puasa... :-)

ok tu cerita Haziq, semoga berjaya sepanjang Ramadhan anak ku!

cerita mak bapak dia biasa2 je, cuma let's gandakan amalan kita.
As for me, alhamdulillah thn ni tak byk kelas dah, tinggal 1 kelas je seminggu. tu pun untuk Ramadhan thn ni, 3 hari je berbuka kat *sm,the rest dgn famili.thn depan kalau panjang umur dah tak yah buka posa kat kelas lagi,yahoo!

Ok, tu je nak cerita.

Hopefully masih belum terlewat utk wish dear readers,

"Selamat Berpuasa, semoga Ramadhan ini menjadi Ramadhan terbaik utk kita dan moga diberi peluang bertemu LailatulQadr nanti, insyaAllah. Maaf sekiranya ada tersalah kata terkasar bahasa :-)"

2 comments:

Arisy said...

selamat hari raya!

Manggapintu said...

Ul, selamat hari raya jugek,baru bukak blog,bergumbira bercuti raya,hehe... maaf salah silap eh!

..::Ceriteraku::.. Copyright © 2009
Scrapbook Mania theme designed by Simply WP and Free Bingo
Converted by Ipietoon Template